Events

Proiectul

EXCELTOUR

Finantat prin programul Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020, s-a construit pe experienta si expertiza a 6 parteneri, reprezentand atat sectorul public cat si sectorul privat, din 5 tari din Bazinul Marii Negre: Grecia, Turcia, Romania, Armenia si Ucraina, cu scopul de a crea o retea de 60 de IMMuri certificate EFQM.

Obiectivul general EXCELTOUR este imbunatatirea capacitatilor actuale ale reprezentantilor sectorului privat din domeniul turismului, prin introducerea si implementarea conceptului de excelenta in afaceri la nivelul IMMurilor implicate in turism, folosind conceptul recunoscut international de Model de Excelenta al Fundatiei europene pentru management de Calitate (EFQM), cu scopul de a crea si sustine un mediu sustenabil de afaceri in domeniul turismului.

pexels-rauf-allahverdiyev-2812804
Proiectul

”Dunarea fara plastic” finantat de Programul Lidl

Comunitati : un parteneriat intre Asociatia Parteneriatul Global al Apei, Cercetasii Romaniei si AGP, proiectul isi propune identificarea si implementarea, la nivelul Regiunii Sud Est din Romania a unei solutii pentru managementul deseurilor din plastic de pe Dunare: colectare, depozitare si procesare a deseurilor din plastic cu metode inovative (catamaran), cresterea vizibilitatii – management sustenabil al deseurolor din plastic prin campanii de constientizare, sesiuni de training pentru organizatiile neguvernamentale a resursa in dezvoltarea durabila.

Proiectul

SUPPORT

Oportunități durabile pentru creșterea rezilienței ONG-urilor – Proiectul SUPPORT este conceput ca o conituare a „puzzle-ului” initiativelor de sprijin pentru comunitatea ucraineană care se află în prezent în zonele de graniță cu România: Tulcea și Isaccea.

SUPPORT permite valorificarea experienței și expertizei echipelor Asociației Proiectul Global și Asociația ONG-urilor Regiunilor Ucrainene „Strategia UE pentru regiunea Dunării”, în proiectarea și promovarea instrumentelor pentru echipa ONG-urilor care sunt implicate în prezent în activitatea umanitară. in zona Oancea, Giurgiulesti si Isaccea.

SUPPORT este structurat pe 2 (doi) piloni:

  1. crearea unui centru de resurse digitale
  2. program pilot de consolidare a capacității pentru creșterea rezistenței ONG-urilor ucrainene (20 de persoane vor participa la programul de consolidare a capacităților și peste 30 de persoane vor participa la campania de conștientizare implementată în sud-estul României).

Proiectul este implementat în perioada 1 iulie 2022 – 30 noiembrie 2022 și este finanțat în cadrul schemei de subgranturi pentru activități care sprijină dezvoltarea rețelelor regionale de ONGuri, parte a proiectului „Cresterea capacității ONG-urilor pentru Cooperare Regională în Regiunea Mării Negre”.

Mai multe informatii despre proiect: https://globalproject.ro/en sau agpgalati@gmail.com, persoana de contact: Catalin Salceanu

Click here

Proiectul

SEEDGUARD

În multe țări ale lumii, inclusiv în regiunea Mării Negre, este raportată cu îngrijorare o scădere a diversității resurselor genetice vegetale (PGR), considerat un factor semnificativ pentru protecția mediului și atenuarea efectului schimbărilor climatice. Deosebit de alarmantă este pierderea în creștere sistematică a soiurilor tradiționale locale, autentice, vechi de legume cultivate de micii fermieri, grădinari de moștenire și cultivatori hobby. Aceste legume pierd din ce în ce mai mult bătălia în fața celor produse industrial, deși sunt solicitate zilnic și sunt preferate de clienții de pe piață, indiferent de prețurile lor mai mari. Potrivit FAO ONU, soiurile locale și indigene de alimente pot avea un conținut de nutrienți de 1000 de ori mai mare decât soiurile mai comune, ceea ce le face extrem de valoroase pentru umanitate. Aceasta face ca această propunere să aibă o mare contribuție la dieta sănătoasă a oamenilor.

Scăderea producției de legume tradiționale locale duce la pierderea semințelor acestora ca resursă genetică. În magazinele de semințe, ponderea semințelor tradiționale de legume este foarte mică, dacă există. Semințele de legume autentice pot fi găsite doar de la micii producători agricoli care continuă să recolteze și să depoziteze semințe pentru următoarea lor producție folosind metode tradiționale vechi. Inaccesibilitatea tot mai mare a semințelor soiurilor tradiționale de legume locale a atras atenția oamenilor de știință și a condus măsurile și acțiunile politice ale multor guverne naționale, băncilor genetice naționale și a unui număr de instituții reprezentative, cum ar fi Biodiversity International, CE, ONU, etc. În Europa, banca genetică scandinavă, NordGen, este foarte activă în revigorarea vechilor culturi de legume. FAO a ONU a inițiat un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic, în vigoare în 2004, „Tratatul internațional privind resursele fitogenetice pentru alimentație și agricultură”, ITPGRFA, pentru conservarea și utilizarea durabilă a tuturor resurselor genetice vegetale pentru alimentație și agricultură și echitabil și partajarea echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea lor, în armonie cu Convenția privind diversitatea biologică, pentru o agricultură durabilă și securitate alimentară. În prezent, are 149 de părți contractante (țări), inclusiv UE.

Una dintre soluțiile practice implementate activ în unele țări este crearea colecțiilor comunitare de semințe (CSC) și a băncilor comunitare de semințe (CSB), pentru a stoca semințele de legume tradiționale locale vechi pentru reproducere și extinderea teritoriului lor. CSC-urile și CSB-urile sunt create, întreținute și operate de producători și comunități locale de legume, care sunt recunoscute de organizațiile internaționale ca contribuitori la diversitatea culturilor care hrănesc oamenii și fac parte dintr-un sistem de furnizare a fermierilor și amelioratorilor de plante cu semințe și oamenii de știință cu acces la materiale genetice vegetale.

CSC-urile și CSB-urile sunt esențiale pentru atenuarea schimbărilor climatice și pentru garantarea securității alimentare a comunităților și a cetățenilor în general. De asemenea, susțin agrobiodiversitatea, producția de alimente sănătoase și diversitatea produselor alimentare de pe piață. Legumele tradiționale autentice locale și-au construit integritate cu mediul înconjurător pe o perioadă lungă de timp și s-au adaptat acestuia. Acest lucru le face mai rezistente la boli decât soiurile de legume hibride industriale, care permit cultivarea lor fără a folosi stimulente artificiale (chimice).

Prin acest proiect, vom înființa CSC-uri pe teritoriile pilot ale țărilor PP-uri cu perspectiva de a deveni CSB-uri într-o etapă următoare, cu echipamente moderne pentru potențialul și funcționalitatea maximă și sprijin din partea băncilor naționale de gene și a institutelor de cercetare, ca parte a ecosistemului de activare. mediu pentru întreținerea lor. Membrii CSC-urilor vor fi selectați dintre micii fermieri, grădinari de moștenire și hobby din comunitățile locale, după o procedură atentă. Vor fi anunțate campanii în mass-media publică pentru colectarea semințelor de rase locale de legume, oferind astfel un bun exemplu de urmat de alte teritorii ale Mării Negre.

Următoarele rezultate vor rezulta din execuția activităților: Dezvoltarea și introducerea modelului inovator de CSB în locațiile pilot; Activități de consolidare a capacităților pentru grupurile țintă, inclusiv acțiuni de instruire și îndrumare și organizarea de întâlniri de schimb de evaluare între egali a furnizorilor de semințe; Evenimente informative organizate pe teritoriile PPs pentru creșterea gradului de conștientizare și stimularea inițiativelor comune pentru conservarea semințelor; Instrumente digitale care promovează CSC în cele patru teritorii pilot; Un document de politici cu recomandări pentru măsurile care trebuie luate de factorii de decizie și de politici în sprijinul CSC-urilor.

SeedGuard este o inițiativă de parteneriat a patru parteneri reprezentând patru țări ale Mării Negre: Uniunea Autorităților Locale Bulgare de la Marea Neagră în calitate de partener principal, Agenția de Dezvoltare a Mării Negre de Est (Turcia), Asociația Global Project (România) și Asociația Națională a Localelor. Autorități (Georgia).

Proiectul este co-finantat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg Next Black Sea Basin cu 440.143,20 EUR și este implementat în perioada iulie 2024-ianuarie 2026.